London Design Festival – V&A Installations

In the meticulously planned schedule of who was visiting where during the hectic week of London Design Festival, I was lucky enough to be sent off to one of my favourite museums, the V&A, to take a look at the various installations.

After hearing so much about it in the run up to the festival, first on my list was ‘The Green Room’, an incredible design conceived by London design studio Glithero in collaboration with Panerai.

The kinetic piece was designed to challenge our perceptions of time and to create a time piece in which people could feel as if they were immersed inside. Made of 160 multicoloured cords with a clock mechanism at the very top, the piece was hung in the largest stairwell in the building and was a fascinating piece to observe.

Mathiew Lehanneur’s ‘Liquid Marble’ was next on my list – a stunning black marble sculpture conceived to represent the complexities of the ocean’s movement. The minimalist piece looked amazing in contrast to the ornate gallery in which it was displayed and I loved how light glistened off the rippled surface to recreate the calming motion of the sea.

 

‘Beloved’, an installation by the Istanbul-based architecture firm Tabanhoğlu, took the form of a 13 metre-long mirrored black panelled box. Created to bring the iconic 1943 Turkish novel ‘Madonna in a Fur Coat’, to a London audience, at first sight the piece misled you into thinking it was a simple box.

Once you peered into the cracks on the surface of the box however, you could see the atmospheric scenes from the novel being played out on screens within. I really loved the concept of this piece – it was designed to represent the novel’s message that we shouldn’t evaluate things based on appearance, but instead take a deeper look within.

 

Finally, my favourite installation – ‘Foil’. The immersive piece was designed by Benjamin Hubert in partnership with Braun and comprised of 50,000 small mirror-finish stainless steel panels. Light from LEDs surrounding the moving piece reflected of its surface, creating a mesmerising pattern reflected across the walls and ceiling of the closed gallery.

Accompanied by an atmospheric soundscape which emulated the fluidity of the sculpture, this installation had such an immersive and calming feel – it’s just a shame it won’t around for longer!